Čína: Proces s manželkou bývalého funkcionára sa skončil po jednom dni

09.08.2012 Celý región

Peking 9. augusta (TASR) - Politicky najcitlivejší proces v Číne za posledné desaťročia sa dnes skončil po len siedmich hodinách pojednávania po tom, ako manželka odvolaného člena politbyra Po Si-laja nenamietala proti obvineniam z vraždy britského podnikateľa. Oznámil to dnes predstaviteľ súdu.

Verdikt na procese s Ku Kchaj-laj a jej rodinným asistentom Čang Siao-ťünom vynesú v neskoršom, zatiaľ nestanovenom termíne.

Oficiálne oznámenie o procese, ktorý sa konal za prísnych bezpečnostných opatrení v meste Che-fej na východe krajiny, naznačuje, že Ku a Čanga uznajú za vinných. Obom hrozí trest smrti, mnohí právni experti však očakávajú, že Ku dostane dlhoročný trest.

Žaloba podľa štátnych médií obviňuje Ku Kchaj-laj a Čang Siao-ťüna z úmyselnej vraždy Brita Neila Heywooda, ktorý bol priateľom rodiny. Ku sa údajne s Heywoodom dostala do sporu týkajúceho sa ekonomických záujmov a mala strach, že to ohrozí jej a synovu bezpečnosť.

Vlani v novembri mali obaja podnikateľa spoločne otráviť: Čang dal jed do vody, ktorú Ku následne podala Heywoodovi, keď bol opitý. Jeho telo neskôr našli v hoteli v meste Čchung-čching, kde bol Po Si-laj straníckym šéfom.

V súdnej sieni boli prítomní aj dvaja britskí diplomati, ktorých pozvali vzhľadom na štátnu príslušnosť obete. Novinárom vstup nepovolili, poznamenala agentúra Reuters.

Proces s Ku vnímajú mnohí Číňania ako súčasť zákroku proti Po Si-lajovi, ambicióznemu populistovi, ktorý si narobil vplyvných nepriateľov pri úsilí dostať sa do stáleho výboru politbyra - mocenského centra komunistickej strany i krajiny. Nové zloženie stáleho výboru by v rámci zmeny ústredného vedenia Číny, ku ktorému dochádza raz za desaťročie, mali predstaviť v októbri.

Viacerí pozorovatelia predpokladajú, že Poa budú po procese s jeho manželkou tiež stíhať. Oficiálne ho odvolali v marci pre obvinenia z porušenia straníckej disciplíny.
 

Vyberte región